diumenge, 12 de setembre del 2010

Proclamació unilateral o referèndum?

Les dues són vàlides, és clar, fins i tot n'hi hauria una tercera que seria mitjançant una guerra, per les armes vaja. Al segle XXI i a Europa però, aquesta opció no només és de tronats, sinó que ja no és vàlida, basicament perquè les grans fortunes no ho permetrien, es viu massa bé ara.

Hi una diferència bàsica però entre les altres dues, la proclamació unilateral d'independència només es pot fer si primer hi ha voluntat majoritària entre polítics i societat civil, i després si hi ha una majoria absoluta de diputats independentistes al Parlament (bàsicament perquè un no pot sortir amb només 21 diputats a fer de Tejero al Parlament). Ara no n'hi ha, ni probablement a la següent legislatura, CiU ja ha dit que ens hi poséssim fulles, i amb l'independentisme dividit segurament que no s'arriba ni a 25 diputats. Bravo! Fora d'això doncs, és vendre gat per llebre i córrer el perill de que no t'acceptin enlloc. És a dir, qui proclami això, està enganyant.

L'alternativa doncs (si no hi ha majoria absoluta), és treballar per pressionar la resta de partits que tinguin pàtina democràtica, a fer una consulta a la població encara que sigui alegalment, seria un cop de força dins la radicalitat democràtica. Aquesta mesura té una doble virtut, no només dones veu al poble, sinó que et presentes davant del món amb una pulcritud democràtica impecable, la qual cosa fa que, davant del concert dels Estats i les nacions del món sigui molt difícil moralment excloure't i aïllar-te, vaja, que poses Espanya en un problemot considerable.

Ara, una de les moltes aficions de l'independentisme de Viagra, és discutir-se per si s'ha de declarar la independència unilateralment o s'ha de fer el referèndum, ai senyor... amb la feina que hi ha prèvia. I com no podia fer-se d'una altra manera, ho fan tirant-se els plats pel cap públicament i tractant de traïdors els que volen fer un referèndum (talment com van fer l'altre dia quatre empresaris il·luminats al diari Avui). Mare de Déu! Si els separatistes de qualsevol altra època ens miressin per un forat, ells, que un referèndum per la independència només els hi sortia en els somnis, segurament que es posarien les mans al cap, o directament es tirarien sota el tren.

Aquests espectacles i sortides de to que es dona ara dins l'independentisme, són la penitència que hem de pagar, per haver crescut tant als últims anys.

4 comentaris:

GOS GÀNGUIL ha dit...

Eric, el teu plantejament crec que és erroni. M´explicaré. L´únic camí viable és la declaració unilateral. Prèviament, els partits partidaris de fer-ho haurien de posar-ho en el seu programa, i aconseguir òbviament que fossin 68 els diputats per proclamar-la. Però no de cop, durant un parell d´anys s´haurà d´iniciar la feina a nivell internacional (trucades a Washington, Brussel.les, reunions a Berlin, cercar suports arreu....) i fer-ho (amb l´acord o no amb Ecspanya); i ratificació posterior via referèndum (55% a favor). La consulta que tu defenses, és irrealitzable. Espanya, com tu saps, és un país amb una qualitat democràtica nul.la, no te´l deixarien fer MAI. I perquè? Perque tu com a país no t´hauries acullit a les instàncies internacionaqls, faries un referèndum il.legal dins Espanya i tothom diria que són fets interns. El camí el va assenyalar Hillary Clinton: "Quan us arrribi el moment de la llibertat, truqueu". Espanya no és el Canadà; és Sèrbia, i en els països sense qualitat democràtica les independències es proclamen des del Parlament sobirà.
Salut i Pàtria!

Espero que a Esquerra us adoneu de l´error que esteu cometent...

Eric ha dit...

Primer de tot, mercès pel teu interessant comentari.
T'haig de dir que hi estic molt d'acord, de fet, ja ho dic a l'inici de l'escrit; La proclamació unilateral és viable, i tant que sí! i ERC ho té claríssim, de fet fa molt poc en una entrevista, en Carod explicava exactement el mateix que dius tu pel que fa amb la qúestió internacional.
Simplement, hi ha d'haver majoria absoluta. I si jo em mostro excèptic, és perquè el panorama que veig és força negre: Per un cantó tenim una CiU que ja ha dit que en 8 anys res de res... I per l'altre tenim a salvapàtries dient que el gener proclamarem la independència. Sense comentaris, tu ja m'entens...

Salut i pàtria!!

Kuka ha dit...

Eric, m'he pres la llibertat de copiar la imatge d'aquesta entrada: qualsevol problema, m'ho dius i, sinó, gràcies! =:O)

Per cert, també veig el panorama força negre però encara em queda un bri d'esperança de proclamació unilateral.

Eric ha dit...

I tant Kuka! El que vulguis.
T0haig de dir però, que per començar CiU ja ha dit que no ho vol fer, per tant la majoria independentista ara mateix està molt lluny, sinó és que ERC obtingui un molt bon resultat, i això només depèn de cadascú de nosaltres.

Salut!