dijous, 23 de setembre del 2010

Llengua d'Oc, benvinguda!

Ahir al Parlament de Catalaunya es realitzava l'últim ple d'aquesta legislatura, una legislatura on el govern junt amb el país sencer ha posat les bases definitives per a la preparació d'un futur immediat on el dret de decidir del poble català serà la condició bàsica i central de la nostra política. Perfecte!

Com no podia ser d'una altra manera, aquest últim ple ha servit perquè Catalunya i el seu Parlament exemplifiquessin el seu notable grau d'ètica i humanisme, han demostrat un cop més al món la seva voluntat d'enteniment entre cultures. Catalunya, altra volta dona una lliçó de democràcia als Estats que l'envolten protegint i blindant una llengua (una manera de veure i entendre el món), la llengua occitana, amb la seva variant de la Vall d'Aran. La llengua d'Oc la nostra germana-bessona, és la llengua de la cultura europea a l'edat medieval i ara serà la tercera llengua oficial de Catalunya, una llengua però, trinxada a causa del seu inexistent poder polític, de la seva poca normalització moderna, i sobretot, evidentment, per la seva minorització constant per part de França.

Segons la diputada d'Esquerra M. Àngels Cabasés, relatora de la llei, en dues intervencions pronunciades íntegrament en aranès, ha explicat que ‘amb aquesta Llei reconeixem la unitat de la llengua occitana, potenciem l'existència d'aquest poble, situem la Vall d'Aran al centre de les relacions occitano-catalanes i garantim la pervivència de la llengua pròpia de l'Aran'. I també, ‘amb l'aplicació d'aquesta llei l'agermanament etern de les llengües catalana i occitana ha d'esdevenir una realitat'.

El Parlament de Catalunya ahir va tornar a fer història.

2 comentaris:

Josep ha dit...

Aguesta lei ei un bon succès. Ara anarie plan qu'es autoritats monegascas, italianes e franceses hessen quauquarren semblabla.

Anònim ha dit...

Això demostra el nostre respecte a la diversitat. Uns quants n'haurien d'aprendre i molt d'aquesta actitud.