dilluns, 23 de maig del 2011

Què va passar ahir?

Amb la ressaca electoral el cap està més fred i evidentment amb més rigor d'anàlisi, és per això que us llenço uns quants pensaments ràpids fruit de l'apassionant nit electoral d'ahir.

- Queda confirmat, talment com ha passat en altres èpoques i llocs del món, que en temps de crisis -en plural- les opcions noves, radicals i/o populistes tenen terreny per córrer.

- CiU confirma la seva hegemonia a Catalunya -això ho lamentarem pel fet de tenir un mapa tan monocolor- i té a les seves mans portar el país cap a la sobirania fiscal i política. Ho faran, o tornarem a tenir la CiU dels noranta pactant amb el PP?

- El nacionalisme espanyol a Catalunya no és que doni la campanada, simplement que canvia de sigles: del PSOE al PP, i de C's a PxC, no pel que fa a interseccions de vots sinó en representació.

- ERC tanca un cicle electoral, i malgrat continua baixant, sobretot desapareixent en ciutats importants -segurament el drama més greu-, la baixada no és tan acusada com en les catalanes, i aguanta en el conjunt del territori. Això traduït en xifres reals, confirma unes 120 possibles alcaldies i uns 1200 regidors -3er partit del país-, i per tant continua sent amb molta distància el partit independentista amb més implantació al territori.

- Felicitar amb molta sinceritat a les CUP per dues raons: Una pels seus destacats resultats, i dues perquè sembla que per fi a l'esquerra independentista hi tenim gent preparada i disposada a fer política real i seriosa. I això és la millor notícia per a l'independentisme i per ERC, sobretot perquè tranquilitza veure que a l'esquerra d'Esquerra hi ha gent sencera i políticament vàlida.

- Les opcions independentistes sorgides de l'estómac i de les escissions, tal com molts prevèiem, tenen el recorregut que tenen, fan el mal que fan, i en aquesta ocasió no han passat d'unes eleccions a les altres, talment com li va passar al PI. Per tant, malgrat obtenir algunes engrunes, el panorama s'aclareix un xic més, per donar pas, esperem que definitivament, a l'independentisme seriós i no prepolític de les CUP i ERC.

- La democràcia real explota al País Basc, i els abertzales aconsegueixen trencar el mapa polític de la nació basca. Felicitats per a ells!

- Els Països Catalans continuaran sent un espectre i una il·lusió cultural i haurem de començar a entendre que la realitat política s'imposa amb massa força. I ja se sap que qui viu lluny de la realitat normalment té problemes existencials. Felicitar això sí, a la gent de Compromís, pel petit forat que han fet.

Au a treballar!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon análisi

Unknown ha dit...

Molt bé ERic, cada dia ho fas millor.

Marc ha dit...

És bo ser així de realista, fa creure que la teua opinió és valuosa.

Si l’esquerra d’ERC s’enduu una part dels vots arrossegant al partit fora de les grans ciutats, cap a on ha d’anar ara ERC a buscar l’electorat ? cap a aquesta banda o cap a l’altra per on, sens dubte, ja va perdre vots en les passades municipals. On és més fàcil ? Què és més útil ?

Eric ha dit...

És el gran dilema d'ERC de sempre. Però crec que ERC no ha de canviar ni un milímetre en la seva línia ideològica, ja ho he escrit molts cops. És a dir, ERC ha de ser l'esquerra nacional socialdemòcrata i independentista, ho ha d'agafar tot del seu ventall.
Ara bé, sí que ha de canviar de maneres de fer, de tàctica i d'explicar les coses: Més directe, menys ambigü...

esvarnia ha dit...

Et recomanao l'article al diari Ara d'avui de Josep-Lluis Carod-Rovira. Crec que és una idea de cap on s'ha d'anar... En el teu bloc vas escriure "Laporta vol sumar" et vaig fer un comentari i continuo pensat el mateix: entenc un pacte entre diferents, però si té un projecte cap a l'esquerra en comú.

Eric ha dit...

El que diu el Carod ho he escrit a bastament molts cops. L'últim és el post 'ERC és on ha de ser'. L'únic problema que hi veig és que gent d'ICV accepti estar en un projecte que vulgui un Estat propi, perquè aquest tema és irrenunciable per ERC, com pots comprendre...

esvarnia ha dit...

Si, si els d'ICV que n'aprenguin de Bildu

Anònim ha dit...

Una altra anàlisi...

Els vots del PSOE passen al PP i viceversa, i els de CiU a ERC i viceversa; ERC va pujar molt en un moment de molta crispació amb Espanya i on CiU havia actuat descafeinadament, però ERC enlloc de fer un pacte nacional, va pactar amb Espanya x2!!!!!

Les opcions independentistes no sorgides de l'estòmac es donen perquè posen per davant la nació (després ja ens barallarem dretes i esquerres)i no les cadires com ha fet ERC. A més amb menys infraestructura, diners, i la ignorància dels mitjans han aconseguit regidors.

L'opció populista de l'Anglada treu vots per un simple fet, és l'únic que diu que donarà solució a un problema que molta gent ja n'està farta; per què una persona que no ha cotitzat mai a la seguretat social ha de tenir preferència sobre un avi que s'ha matat a fer feina tota la vida? Sinó com s'explica que a una ciutat tant independentista com Vic la segona força política siga d'un espanyolista? Per favor, atenem a la gent i deixem de fer el hippie i tot el "políticament correcte"

El PP a Balears realment no ha pujat gaire en nombre de vots, però té la majoria absoluta gràcies a la incompetència de l'esquerra. Per exemple, aquesta es va dedicar a estigmatitzar l'única divisió que tenia la dreta i que rompia la majoria absoluta.

això és una petita dosi d'un que realment està indignat