dimecres, 22 d’octubre del 2008

El baldaquí de Tost


El romànic és el primer art europeu i concretament l'art més genuí del principat Catalunya, al país hi ha unes 1.900 esglésies i uns 200 castells i cases forts d'estil romànic. Catalunya ha estat i és un país obert als corrents artístics que s'han succeït a Europa. Potser els més intensament assimilats han estat el romànic -sorgit en el moment de formació de la Catalunya històrica- i el modernisme, quan culmina la Renaixença i Catalunya reprèn la consciència de la seva identitat.
Podríem dir doncs que el romànic i el modernisme són els dos estils nacionals per excel·lència de la pàtria, justament coincideixen amb els dos grans moments tant polítics com culturals que ha experimentat Catalunya.
Per què us explico tot això, doncs perquè sóc fan del romànic, i perquè avui m'he permès el petit luxe de visitar el Museu Episcopal de Vic (un dels tres millors del món en art romànic, juntament amb el MNAC de BCN i el Metropolitan de NYC), concretament l'exposició temporal El Cel Pintat. El Baldaquí de Tost. Un baldaquí és una estructura de quatre pilars amb un sostre tot pintat que servia per tapar i honorar el bisbe o el capellà quan estava a l'altar. Aquest baldaquí és molt important i estava situat a l'església de St. Martí al poblet de Tost a l'Alt Urgell. Gràcies a la cooperació del Museu Episcopal i del MNAC, per primera vegada es pot veure en la seva totalitat, puix des de sempre, una part romania a Vic i l'altra a BCN. Felicito doncs els responsables tant polítics com tècnics que han fet possible aquest retrobament tan preuat. A vegades les coses rarament es fan bé en aquest país.
Visiteu-lo si podeu, i gaudireu d'una joia del romànic.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies pels teus comentaris sobre el "nostre" baldaqui. M'has fet pensar que necessitem divulgar més el que sabem.
Salvem Tost
wwww.salvem-tost.blogspot.com