dimecres, 23 de juliol del 2008

Jornada torrista

No ho faig mai ni crec que m'hi acostumi, però avui em ve de gust fer-vos cinc cèntims de la meva jornada d'ahir. Ho faig perquè no acostuma a passar de rebre una visita a terres carlines d'un gran i mitiquíssim amic, estic parlant evidentment del patriota i bromista de Sants, Rocker.
Ell va venir amb moto i jo el vaig anar a rebre amb la meva perla, per tant, els dos fèiem una fila que Déu n'hi do, bé, els que ens coneixeu entendreu que la cosa va d'un Rocker amb la seva moto rockera i un Mod amb la Vespa, n'hi ha per llogar-hi cadires, no? Surrealisme!
La jornada torrista va començar, com no podia ser d'una altra manera, amb un vermut a la Fonda Urgell de Roda de Ter, on s'hi va afegir un altre convidat de luxe, el Titot. Tot seguit vam anar a dinar al Roquet de Tavèrnoles, on vam repassar el país de dalt a baix, la veritat és que ens entenem prou bé, fins i tot vam arribar a la conclusió tots tres, que a l'independentisme català hi ha feina per a tothom i per tant, malgrat no compartim el que alguns fan l'important és que fagin. Ah! i que la llibertat nacional no ens la portarà ni el Mas ni en Puigcercós, ens la portarà un nou vingut, perquè històricament, l'alliberament nacional de les colònies sempre l'han protagonitzat els colons que hi van arribar després, un cop, és clar, veuen les putades que l'imperi propaga a la colònia. Apa!
Tot seguit ens vam acostar a veure l'aigua que el senyor Rocker beu cada dia, sí, sí, vam fer, en un entorn incomparable, una ratafia al Parador, davant del pantà de Sau.
El dia va anar caient i naltros com qui no vol la cosa ens férem un banyet -en una piscina privada, és clar- i continuàrem bevent i menjant, vaja... Torrisme total.
I us preguntareu què coi és realment això del torrisme, doncs val, ho explicaré. És un terme pujolsià (això ja ho diu tot) que neix de la paraula torre, o sigui viure en una torre, malgrat això però, per a mi i els seguidors torristes, aquesta no seria una condició clau per ser-ho, sinó que per a nosaltres seria més aviat viure la vida i passar el dia de la millor manera i més còmode possible, en definitiva ser un bon vivant, això sí, il·lustrat, o sigui, interessar-te a bastament per la cultura general i sent curiós de mena. Podríem dir doncs, que un garrulo no encaixaria massa en aquesta definició.
Per acabar us transcric la definició que el mateix Pujols explica en el llibre Francesc Pujols Per Ell Mateix escrit per l'Artur Bladé:
Parlant d'un seu amic anomenat Callén diu: Ja de gran, el seu ideal era la -vida del torrista-, com ell deia, consistent a llevar-se a les dues de la tarda, dinar, jugar el tresillo, donar un tomb per la Rambla, sopar, retornar al cafè, parlar amb els amics, gastar alguna broma, ressopar i anar adormir a punta de dia; i el més bonic és que aquest programa va realitzar-lo en comapanyia de la senyora francesa, que amb els anys havia perdut bona part de les seves exigències i, com els savis, s'acontentava de poc. la torre, ja que l'ideal exigia una torre, Callén va fer-se-la a la Conreria, lloc deliciós.
Ja ho veieu, no cal que sigui tot exacte, però la filosofia s'ha entès no?

9 comentaris:

Anònim ha dit...

això de fer el o la torrista és un petit-gran luxe que no pas totes ens podem permetre, eh?! :(
més voldríem...!

però bé, a dies ho intentem (sortint-nos-en més o menys... i és que crec que la pràctica hi deu ajudar, i molt!)


au, a fer el torrista, vós que podeu!

Fantassin ha dit...

Llàstima, he fallat! M'hauria jugat les peles en una juguesca a favor de que torrista era el que anava torrat tot el dia, i tal com ha començat el teu post pensava que ho havia encertat, però al final m'heu decebut. Al meu poble d'origen (ara sóc barceloní) els que viuen en torres eren els pixapins.
Per cert, que m'ha agradat molt això de que la independència possiblement la liderarà un nou vingut (com a Cuba en Martí). Hi estic totalment d'acord perquè la majoria dels independentistes que he conegut erem fills d'estrangers (majoritàriament ecspanyols) però ara ja en coneixo de bén arrauxats procedents de molt més lluny.

Anònim ha dit...

Quins tres personatges! Només hi faltava l'Abelino per a completar el quadre simfònic.

o'Higgins a Xile, Eamon de Valera a Irlanda... em preocupa això dels orígens: a la meua família no tenim cognoms catalans. Seré jo qui haurà de comandar l'alliberament nacional?

Anònim ha dit...

Tots els "torristes" que conec són gent de dretes. El més fotut, però, és que ells no ho saben i fins i tot n'hi ha algun que es vanta de tenir "idees". Quina por que em fan, els burgesos amb idees...

Desconfiar de la gent que viu sense treballar és una pràctica d'higiene necessària.

Eric ha dit...

Qui t'ha dit que treballen? No facis l'error de fer com la patuleia, que es pensa que treballar vol dir passar-se 8 hores en una fàbrica.
Sort que els catalans no som ortdoxes, curts de mira i garrulos com tu, i hem entès des de fa mil anys que el que fa pujar el país és la petita i mitjana empresa, la menestralia, les feines liberals, autònomes, constructives, enginyoses i de qualitat.
Visca l'anarco-carlisme!

Eric ha dit...

M'he equivocat al principi: Qui t'ha dit que NO treballen.
Ara sí.

Jordi Bancells ha dit...

Control, Eric, control. Sort que ets torrista, perquè, si no, com n'hauria sortit, de malparat, el pobre Anònim...

Gràcies per explicar el que volia dir 'torrisme', perquè jo també me n'anava a la teoria d'en Fantassin. Ara, que se n'hauria de dir 'torradisme', perquè abans de prendre's la ratafia i els burrets/les birretes, cal fotre's unes bones torrades amb pa (de pagès de kg) amb tomàquet i carn a la brasa, que és el que suposo que vau fer al Roquet, tot i que hagués lligat més a Cal Janot. ;-)

Salut!


Si Espanya ens espanya... canya!

Anònim ha dit...

Una aferrada des de Mallorca, Èric!
I una suggerència: el mode de vida torrista per a la gent de la Catalunya insular és una filosofia i una forma d'encarar la vida totalment normal des de fa set-cents anys (i, segurament, abans i tot de la nostra arribada el segle XIII...conten les cròniques, de fet, que durant la dominació musulmana i en moments en que "la moda" era un cert integrisme de les sectes almohades i aloràvids que venien del Magrib els mallorquins d'Al-Mayurqa eren coneguts pel seu amor als plaers de la vida..."muntar carn, menjar carn i entrar carn en carn"...a més de fer el millor vi del Mediterrani passant-se el Corà per...amb perdó!). En fí, de la cosmovisió del món i la vida que tenim els illencs, profundament catalana i mediterrània, hi ha per fer mil tesis doctorals i milions de ratafies i moritz. En coincidir, ja farem una bona tertúl·lia! A veure si veniu a Mallorca, l'octubre, a tocar al Seminari Blanquerna ( www.grupblanquerna.cat).

Una abraçada,

Toni

Eric ha dit...

Tens tota la raó, de fet teniu un gran mestre, bé, mestre de tots els catalans, en Ramon Llull. Perquè abans que es dediqués al proselitisme cristià i a ser el millor filòsof i observador de la natura de la humanitat, va ser un tronera i un "bandido" de collons.