dijous, 15 de maig del 2008

Pebre!


La gastronomia és un pilar bàsic de la nació, per això, com el futbol o com qualsevol altre cosa, no es limita només a lo essencial, sinó que va més enllà.
Sembla que el nostrat cuiner de Sant Celoni acaba de trinxar el món de la cuina nacional. El passat dimarts, en Santi Santamaria del Racó de Can Fabes, li van atorgar un premi a Madrid pel seu nou llibre, La cocina al desnudo, on va aprofitar per dinamitar el fair play que hi havia fins ara a la cuina catalana i per fer evident el seu distanciament conceptual i ètic respecte en Ferran Adrià.
"Els xefs i clients d'alta cuina són esnobs i estan venuts a la puta pela". Brutal! Fantàstic! Aquesta és una de les frases que va pronunciar a la capital del reino. Va seguir la seva croada dient també que alguns xefs són uns pretensiosos i que donen als seus clients plats que ni ells mateixos es menjarien. Bravo! Va acabar la seva intervenció amb un: "Canvio xefs per tomàquets frescos". Espectacular! (Quedeu-vos amb aquesta frase!)

Bé, jo crec que en el país del gironí Francesc Eiximenis, que és el millor país del món en gastronomia, hi caben tan en Ferran com en Santi, puix tal com pensem jo i el meu amic Carles, estem en un país donat al seny i a la rauxa, a l'avanguarda i al retro-xeró, al progrés i al tradicionalisme, a la sardana i a la rumba, al voler i al no poder... en definitiva, a l'anarcocarlisme.
Per tan, per mi és important que hi hagi la cuina d'en Ferran, però sense la cuina d'en Santi no existiríem com a poble.
Sabeu què... jo disfrutaria amb la cuina d'en Santi combinada amb el paissatge de la Cala Montjoi.
Apa, Bon profit.