divendres, 1 d’abril del 2011

Salvat-Papasseit, un dels nostres

Tres dies mal comptats us queden encara per anar a veure l'exposició 'Salvat-Papasseit poetaavantguardistacatalà'. Una bona exposició ubicada al Centre d'Arts Santa Mònica dedicada a un personatge interessantíssim sorgit d'una època apassionant. Apassionant si xaleu amb aquest episodi de la història que cavalca entre finals del XIX i principis del XX, una època autènticament tumultuosa on tot començava de nou. La revolució industrial estava a la cresta de la ona i amb ella, les idees revolucionàries i futuristes s'instalaven i s'escampaven com una taca d'oli en una ciutat acostumada ja a les bullangues i als canvis socials.

Entremig de tot aquest enrenou s'aixecava un jove pobre, esquifit i delicat físicament, però poderós amb esperit i ferm amb les seves conviccions. Salvat era un intel·lectual llibertari cap visible del moviment futurista a casa nostra -la modernitat en la moral, l'art i per defecte en la ideologia-, que amb els seus poemes i escrits polítics es va guanyar un lloc a la història de l'avantguardisme nostrat.

Ell, com molta altra gent en aquest país, va fer l'evolució lògica d'un esquerranisme peninsular i uniforme a un separatisme d'esquerres i radical, sempre instalat però a la palestra cultural que amb una mirada altiva i transgressora li permetia visualitzar les coses d'una forma ben heterodoxa. Els seus referents anaven -o van començar sent- des de l'anarquista cristià rus Tolstoi i l'amarg Gorki, al separatista Daniel Cardona i el sublim Francesc Pujols, passant pel rei de la paraula viva Joan Maragall o el pedagog avançat Ferrer i Guàrdia, fins i tot el nietzscherà i positivista Pompeu Gener -Peius-. Com deia, uns referents i uns moments historics vibrants, durs i apassionants.

Us recomano amb sinceritat doncs, que tot passejant per La Rambla, havent passat el monument al gran Pitarra i just despés del mític CADCI, us introduiu al Sta. Mònica i us deixeu anar a través de la història.

*Per reblar el clau aquí us deixo amb el punyent i molt actual poema seu 'Ja era hora...' publicat a la revista Estat Català l'any 1923:

Ja és hora que la Pàtria que nostre cor adora

camini tota sola vers l’ideal que arbora
els nostres cors i penses de santa llibertat;

no pidolem lleis noves, ni demanem clemència,

volem per Catalunya aquella independència

que’ls enemics s’humillin sota el penó barrat.'

3 comentaris:

Dr. Cat ha dit...

Correu a veure aquest gran home, avançat al seu temps, gairebé es podria qualificar de subversivo-barrilaire "avant la lettre". Llegiu els "Enemics del Poble" que hi ha exposats, sobretot la lletra petita i/o subtítols i m'entendreu perquè... La guinda final, el darrer dels vídeos amb una declamació d'un dels seus poetes futuristes a càrrec d'un no gaire conegut i no menys increïble rapsoda: NO US EL PERDEU! I per completar la crítica llegiu el grandíssim Xavier Montanyà sobre aquest no menys mític poetaavantguardistacatalà: http://www.vilaweb.cat/mailobert/3832578/reivindicacio-salvat-papasseit.html

Eric ha dit...

Gràcies per l'aportació!!
Per cert, vas veure el col·ectiu que van muntar que es deia, antiflamenquisme Pro-Cultura? Brutal!

Anònim ha dit...

AN SALVAT,COM LI DEIEN A CASA,HA SIGUT PER NOSALTRES COM DE LA FAMILIA,DURANT UN TEMPS VA VIURE A PROP DE LA CASA DELS AVIS,I DESPRES UN ONCLE VA MANTENIR UNA RELACIO AMICAL AMB ELL. QUIN GRAN HOME¡¡¡¡¡QUINA FALTA HANS FAN GENT COM ELL EN AQUESTS MOMENTOS TAN FOSCOS.
A...EN TOTS ELS CASAMENTS FAMILIAR ELS SEUS VERSOS HAN SIGUT LA NOSTRE "EPISTOLA"
JUGANT AMB BCN.
.