dimarts, 15 de febrer del 2011

No està tot perdut

Em bé molt de gust informar-vos de dues realitats culturals que es donen ara mateix al nostre país. Crec que si un dia arribem a tenir-ho tot pagat, serà per haver aportat la Veritat i la pau al món, talment com profetitzava el Mestre de la Torre de les Hores, i sobretot per ser una nació persistent en la supervivència cultural, malgrat haver patit dos genocidis en tant sols 300 anys. Aquí ens enportem la medalla d'or, sense dubte.

Primer de tot , i ja feia dies que ho tenia al pap, vull fer esment d'una iniciativa majestuosa que deu fer cosa de mig any que ja funciona. Es tracta de Viasona, la gran enciclopedia de la música en català a internet. Sí, sí, tal i com ho llegiu i tal com raja, resulta que hi ha uns malalts que agafant el llegat d'en Coromines, l'Amades o l'Alcover Moll, es dediquen a ficar dins aquesta pàgina, absolutament tota la música cantada en català. El dilema que hauran de resoldre però, és què faran amb la música instrumental que està pensada i feta des dels PPCC, puix la música no té pàtria, però si certes visions alhora de crear-la. En tot cas, no puc fer res més que treure'm el barret davant d'aquesta iniciativa.

L'altra ocurrència, la manllevo directament del Facebook. Crec que és interessant i molt important sentir-nos orgullosos d'aquest acte i felicitar efusivament als que ho fan possible. Molt bé!

El proper dijous 17 de febrer, a les 19 hores, us convidem a la presentació del nou volum del CD-llibre Terra i cultura - III Premi Miquel Martí i Pol, editat per Cossetània i Grup Enderrock, que tindrà lloc a la sala Horiginal de Barcelona. El premi Miquel Martí i Pol, patrocinat pel Celler Vall-Llach i dotat amb 5.000 euros i una obra de l'escultor Josep Bofill, s'atorga anualment a la millor poesia musicada en català i vol re...conèixer el talent dels cantautors i músics en la seva aproximació a la poesia catalana.

La selecció s'ha realitzat entre les prop de tres-centes musicacions de poemes en català editades de l'11 de setembre de 2009 i l'11 de setembre de 2010, a més d’una cinquantena de peces inèdites enviades al Celler.

El llibre-CD s'enviarà a tots els Centres d’Educació Secundària de Catalunya, com a eina educativa i lúdica, i forma part d'un projecte global per promocionar la música i poesia a les escoles. El llibre –elaborat per Helena Morén Alegret i Joaquim Vilarnau– inclou una biografia dels poetes (amb una ressenya dels textos musicats) i dels intèrprets que els han adaptat, a més d’una anàlisi de cada poema com a guia per a professors i alumnes.

Amb la revista Enderrock de febrer se'n distribueix a més una edició especial que inclou el CD, amb la selecció d’una vintena de cançons realitzada per Lluís Llach.

L'acte estarà presentat per Lluís Llach, i comptarà amb la presència dels editors del CD-llibre, Grup Enderrock i Cossetània Edicions; els representants del Celler Vall-Llach i de la Fundació Miquel Martí i Pol, Emili Teixidor i Montserrat Sans; a més de representants del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i de la Institució de les Lletres Catalanes que donen suport a la iniciativa.

A més, aquesta iniciativa també té el suport del festival BarnaSants –que coprodueix amb el festival Acústica, el MMVV i el Grup Enderrock l’espectacle Terra i Cultura (27 de març, Auditori Barradas de l’Hospitalet)– i de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.