diumenge, 26 d’abril del 2015

Trias i Bosch

En tots els països civilitzats del món els dos o tres grans pols polítics es barallen i al mateix temps arriben, si cal, a grans acords nacionals. Aquesta és una fórmula òptima per assegurar el progrés d’una societat davant la brega permanent dels extrems. L’anormalitat provinciana que vivim, però, fa que l’enteniment polític d’aquest país decaigui constantment per donar pas a tota quanta excusa per eludir el veritable problema que constreny la nostra salut econòmica, que no és cap altre que la impossibilitat d’autogovernar-nos amb total plenitud. I així estem, embolicats i desorientats permanentment en aventures que poc tenen a veure amb la nostra idiosincràsia social.

Això es pot copsar en el debat barceloní, on un sector important de l’opinió política malda per fer una pinça entre el candidat convergent, Xavier Trias, i la candidata d’ICV/Podem, Ada Colau, per intentar treure fora de joc el republicà Alfred Bosch. Tot plegat no deixa de tenir un deix de tristesa perquè sembla que estiguem condemnats a caure permanentment en la trampa de la idiotesa autonomista. No comptar amb ERC en la cursa electoral és l’estratègia dels de sempre perquè realment no es mogui res. Perquè són els republicans els que històricament han molestat més l’establishment espanyol, que ningú s’autoenganyi. Fixeu-vos que, com més s’acostin les municipals, la premsa barcelonina addicta al regne més enlairarà la candidata de BCN en Comú. I, si no, temps al temps.

Francament, si en el món convergent hi ha neguit perquè l’esquerra estatal i intervencionista, gens disposada a trencar l’statu quo espanyol, tingui un paper decisiu a la capital de Catalunya, el que hauria de procurar és que CiU i ERC acaparin el centre de la disputa electoral. Si no és que hi hagi sectors suposadament sobiranistes amb interès que el debat sobre el procés quedi tapat per la Colau. Si no entenem que una Barcelona preparada per ser la capital d’un estat pròsper i modern ha de disposar d’un centredreta i d’un centreesquerra no reaccionari ni populista i que sàpiguen per a quina nació treballen, ens precipitarem una vegada més en la política d’estómac que tan fantàsticament bé li ha anat en aquest país. I, si no, repasseu aquells aquells meravellosos anys trenta de testosterona i de cop de puny sobre la taula, on la suposada fraternitat dels pobles d’Espanya va acabar amb un desconcert nacional i una Catalunya perdent bous i esquelles.Necessitem una dreta i una esquerra homologables al sentit comú del nord d’Europa, i no projectes que posin en perill la Barcelona pròspera i catalana que volem.