dilluns, 10 de gener del 2011

Als dos grans partits nacionals (que són tres)

Any nou, país nou. Aquesta és ara mateix la sensació que pul·lula i voleia sobre el país, una sensació que no té per què ser dolenta, les coses noves sempre fan il·lusió. En aquest cas, però, el sol fet que la "novetat" rau en un simple canvi de papers amb els mateixos que fa anys van representar l'esperit autonomista i provincià, fa que uns quants no ens refiem massa d'aquesta "nova" gent. Veurem com se'n surten ara.

La il·lusió de qualsevol independentista però, i l'objectiu endèmic d'aquest moviment és tant senzill com que els partits polítics i les variants ideològiques del país siguin senzillament nacionals; és a dir, que si en qualsevol país normal només existeix l'eix ideològic perquè ja se sobreentén que tots els partits són nacionals, aquí a Catalunya encara patim l'anomalia de tenir dos eixos: el nacional -espanyol i català-, i l'ideològic -esquerra i dreta-. És una urgència estratègica, doncs, suprimir l'eix nacional.

ERC, des de principis del mil·leni, va començar a idear una potent estratègia, molt lloable, per crear el centre-esquerra nacional català, un fet poc valorat i entès a hores d'ara, el resultat final del qual, després de deu anys ja el sabem tots: un PSC tocat i gairebé enfonsat, amb problemes seriosos amb el PSOE, però també una ERC arrossegada juntament amb l'esquerra sucursalista a l'infern per haver arriscat en aquesta línia, la de la prova del cotó federalista al PSC. Per tant, objectiu realitzat a mitges -que ja és molt- amb un final catastròfic. Màrtirs o Kamikazes?

CiU, per contra, amb un domini espectacular dels mitjans, ha aconseguit, per un cantó, crear sensació de rebombori continuat i de poca serietat, és a dir, atiar el dimoni del PSC, amb el qual, qualsevol llei que sortís del Govern tripartit ja era sospitosa per aquest sol fet -ara han pactat amb ells, però-. I per l'altre, ha exacerbat i donat benzina per aquest mateix motiu, a l'independentisme exprés, el qual ha provocat que tot aquest espectre es partís en mil bocins fent malbé els fonaments del partit pal de paller de l'independentisme. Bravo per CiU, doncs, realment ha aconseguit guanyar la batalla, arrasar a les eleccions i crear el gran espai del centre-dreta català nacional.

Què passarà i què hem de fer ara, doncs? CiU ho té molt bé per estar almenys 12 anys al poder, és tan senzill -o complicat- com que en aquesta legislatura vagi a Madrid amb tota la pompa, amb recolsament d'altres partits si cal, a proposar el concert econòmic. Si fa tan sols això, ja té guanyades les properes eleccions. Com que Madrid dirà que ens hi posem fulles, CiU a la següent legislatura hauria de fer un referèndum o consulta, amb tot l'espectacle patriòtic que significa fer-lo. Amb això ja portaríem 8 anys i unes altres eleccions guanyades. Madrid altre cop tornarà a tancar la porta, i ens plantarem en la tercera legislatura amb el límit autonòmic ja esgotat i preparats per fer un referèndum d'independència, per allà l'any 2020. Si CiU té la valentia de fer tot això, poso la mà al foc que estarà governant més d'una dècada, si li tremolen les cames però, els canvis poden anar més ràpid, i és imprevisible el que pot passar.

I ERC, què? Doncs ERC primer de tot refer-se i fer que al Congrés nacional previst per a la propera tardor només hi hagi una sola candidatura, manifestant així la unitat tant anhelada que li permeti agafar embranzida de nou. Si no és així, ja no cal ni continuar. Segona cosa, treballar a fons -10 diputats i 220.000 vots no és qualsevol cosa- i mirar-se amb lupa qualsevol patinada que pugui fer el nou govern de CiU. L'objectiu és estar-hi a sobre i pressionar-los, si cal arribar a pactes nacionals amb ells també, és clar, tot per tal d'avançar cap al progrés i l'alliberament nacional. I tercera cosa, seguir amb la mateixa estratègia, i tant que sí! La de perseguir i aconseguir crear l'esquerra nacional catalana de la mà d'ERC, malfieu-vos dels que han criticat aquesta estratègia: o no tenen visió nacional o simplement ens volen fer desaparèixer del mapa. Ara, malgrat la patacada, ERC ho té potser més fàcil que el 2003, bàsicament perquè el PSC ja no té projecte polític, la desorientació i el fracàs de l'Espanya amiga és tant enorme que, o segueixen sent nacionasl espanyols, i per tant, ja no són un partit central a Catalunya, o trenquen amb el PSOE. I és aquí on Esquerra té molt camp per córrer encara.

De cara els propers 10 anys, la gent ha de ser conscient que tenim dos partits nacionals, un al centre-dreta i l'altre al centre-esquerra, que ens han de portar a l'objectiu final, i aquests, han d'estar a l'alçada de les circimstàncies, fora d'això, la resta de les opcions no deixen de ser minúcies i jocs polítics perquè el poble s'hi entretingui.




10 comentaris:

Josep ha dit...

CiU no és més sobiranista que ICV-EUiA. És més, UDC és tant catalanista com els de CpC i la major part del PSC.

I cal veure on encabim SI i les CUP.

Eric ha dit...

CiU és un partit nacional o amb vocació nacional, ICV no. Pel que fa a UDC tens raó, però de moment se l'ha d'encabir dins el conglomerat de CDC, i veurem què passa.
I tot plegat, em referia als dos partits grans nacionals. Crec que ja s'entén.

Josep ha dit...

ICV mai ha pactat amb l'espanyolisme d'esquerres (Ciudadanos, UPyD i similars...), en canvi CiU sempre que ha pogut, ha pactat amb la dreta espanyolista.

Eric ha dit...

ICV s'entén amb el comunisme espanyol, res més a dir.
Pel que fa a CiU tens raó. De totes maneres, reitero que aquest article va en el sentit de crear dos grans corrents ideològics nacionals, i aquests només es poden fer de la mà de CiU i ERC, evidentment amb la complicitat de tots aquests que tu anomenes. Així ho veig jo.

Salut!

Josep ha dit...

ICV no és comunista, i fa 15 anys que va tallar amb el comunisme espanyol de Julio Anguita.
EUiA sí que és comunista, però defensa l'autodeterminació de Catalunya i ha donat suport explícit a l'esquerra abertzale basca.

Algun dia CDC haurà de triar entre UDC i SI.

marc ha dit...

jo crec que si, el temps donarà la raó a la prova del cotó

el temps també ens ensenyarà que, per dir-ho suau, es va gestionar fatal. i que per tocar cuixa es van fer massa renúncies no justificades. i que es va donar poder al psoe a canvi d'unes quantes menjadores (com ara...presidencia diputació de lleida?). i que com que el partit es financia de llesques dels sous públics cal tenir menjadores. i, aviam, qui renuncia a un bon càrrec amb bon sou si beneficiarà al partit?

no dic que els altres es financiin millor. l'esforç d'erc era admirable. però en faig notar el costat fosc que no s'hauria de fer colar com aposta estratègica. no t'ho prenguis malament, però va bé ser conscients de les coses que destrempen.

Eric ha dit...

Tens tota la raó marc. El tema però, és que no hi veig el problema en això. Tots absolutament tots els partits del món que tenen voluntat de govern, per tant de canviar coses, tenen dret a pensar i actuar d'aquesta manera.
No fem el de sempre siusplau, de pensar que ERC és l'únic tonto del club, a no sé que pensem amb ERC com un partit de trinxera i fora del sistema, déu nos en guard!

Gràcies pel comentari, però.

marc ha dit...

si no li veus el problema en afartar de poder al psoe a canvi de finançar el partit, que vull ser suau, ens dones la raó als que no votem pensant en el partit, sinó en el país, i que vam engegar a pendre vent el partit i en votàrem un altre.

t'agraeixo el blog

amb el rotllo del vinil no hi ha qui pugui sentir-vos al cotxe. perquè no ho poseu més fàcil per als no-militants?
per quan una versió d'al tall?

Eric ha dit...

Si tu creus que tenir càrrecs que treballin pel país vol dir finançar el partit, doncs tu mateix, cada loco con su tema. I pensar que això no ho farà cap partit seriós encara és més d'il·lusos.

Pel que fa al vinil, ho sento, som així de rars i de "vintages", no hi podem fer més. Compra't un tocata!

Apa, salut!

Anònim ha dit...

TOT AUXO,JA HU VA DIR AN CAMBO....I SOMMI QUE NO HA SIGUT RES....
JUGANT AMB BCN.