diumenge, 14 d’agost del 2011

L'emprenedoria, una realitat.

A vegades els tòpics, a diferència dels somnis, es fan realitat; a Catalunya podeu estar segurs que en tenim un que fa anys i panys que dura exemplificant perfectament aquesta combinació a vegades perillosa. Aquest, no és cap altre que el de l'emprenedoria. Un país com el nostre que porta més de 300 anys amb autèntics pals a les rodes sobrevivint sense el sostent d'un Estat propi - ben al contrari, en tenim un en contra-, és d'admirar com ha pogut esdevenir sempre el capdavanter de l'enginy i el treball. Diuen que és el territori que fa l'home, que en el nostre cas seria un poble resignat però ferm, estalviador però productiu; en definitiva, gent espavilada, liberal, autònoma i sobretot emprenedora.


Doncs bé, una prova fefaent d'això que us explico la vaig poder comprovar l'altre dia tot passejant per la preciosa Cadaqués. Resulta que de cop i volta en un d'aquells carrerons austers, costeruts i blanquinosos vam topar-nos amb una botigueta -quin gran món el de les botigues!- anomenada Dalícia Cadaqués, i el que vaig veure em va obligar a deturar-me de seguida. Bingo per a ells! Es tracta d'un establiment acollidor, modern i minimalista on hi pots trobar una important varietat de vins de qualitat, a més de productes sensacionals i originals de pasta, salses, conserves i d'altres delicatessen. Tot plegat molt ben presentat. La cosa no acaba aquí, també s'han inventat el que ells anomenen 'l'espai gastronòmic més petit del món', on en un petit raconet ben resguardat hi tenen una sola taula per un màxim de 6 comensals que amb reserva prèvia, òbviament, et cuinen uns deliciosos menús ideats per un xef de renom amb els productes que allí mateix venen.


La idea és genial, fixeu-vos-hi; Una estètica impecable que entra pels ulls, uns productes que ja només recordar-los se't fa la boca aigua i aquella sensació que entres en un lloc on per una nit tu ets el rei del restaurant, aquella exclusivitat que tan ens agrada, vaja... La idea és de dos simpàtics i agradables joves molt ben preparats que la història els recompensarà amb un èxit assegurat. Hi posaria la mà al foc.

I és que ja som altre cop al cap del carrer, aquesta parella és un dels exemples d'aquells que ens aixecaran el país, són els espavilats que amb enginy se'n sortiran. Perquè aquest dissortat país, malgrat uns veïns que són l'antítesi nostra -en economia, i en tot-, se'n sortirà un cop més gràcies a les possibilitats immenses que té alhora d'oferir qualitat a més de ser un lloc, tal com deia l'eurodiputat Tremosa, privilegiat per fer logística internacional. L'exconseller Josep Huguet -segurament el millor conseller d'Innovació, Universitats i Empresa que hem tingut- també va fer un esforç impagable en l'anterior govern posant la primera pedra perquè Catalunya es capbusés d'una punyetera vegada en el turisme de qualitat i cultural esmorteint el turisme de xanquleta i mitjons, un turisme esgotat i esgotador que tants beneficis efímers i sense subtància obté i que tants problemes de convivència i ambientals també causa a casa nostra.


Catalunya; país lliure i de qualitat, o una simple província xarona vinguda a menys. That's the question!


Per a més info: www.daliciacadaques.com