dilluns, 4 de maig del 2009

Guardiola, un nou geni català


Deia Pujols que el Mediterrani era el bressol de la civilització i ho concretava d'aquesta manera: Grècia va donar al món l'art clàssic (i va satisfer d'una vegada per sempre l'ideal estètic de la humanitat) -la Bellesa-, Roma va crear el Dret (i va donar el dret clàssic amb què va saciar l'ideal ètic dels pobles)-la Bondat- i Catalunya serà la terra destinada a fundar el classicisme científic. És a dir, a realitzar l'ideal dialèctic dels homes. -la Veritat- [...]
Que Catalunya aporti la Veritat al món, o sigui la dialèctica, la pau i la bonhòmia entre els homes i les dones del planeta, ens ho podem prendre com una broma, però la veritat és que els fets canten per si sols i la realitat s'imposa:
El Bisbe Oliba impulsor de la llengua catalana i personatge clau en l'Europa del tombant del mil·leni, s'inventa La Pau i Treva de Déu, el que podríem dir el primer tractat de pau de caire popular.
Arnau de Vilanova, el metge dels Reis i icona dels alquimistes, se'l considera l'autor de la primera obra sobre higiene social de l'Edat Mitjana, una època molt convulsa pel que fa a les malalties i les pestes.
Ramon Llull, un dels més grans pensadors sobre filosofia, ciència i teologia de la història, és el primer a fer una obra cientifica en llengua no llatina, per tant en català.
Les corts catalanes, el precedent de la Commonwealth britànica.
Gaudí, el mestre de la catedral de la humanitat, la Sagrada Família, i de l'arquitectura en general, Dalí, Pujols, Monturiol, Ferran Adrià, Pau Casals... N'hi ha molts, molts i molts, per això i per entendre la importància del què us parlo us recomano la lectura del llibre d'en Josep Trueta, L'esperit de Catalunya.

Doncs bé, el poble català acaba de descobrir un nou geni mundial, en Pep Guardiola, nat a Santpedor (El Bages). Jugador i entrenador de futbol, l'esport rei de la societat, crec que ara no en som del tot conscients del què està fent aquest home però la història posarà les coses al seu lloc, com gairebé sempre. Estic segur que ell passarà a la història del futbol, o sigui de la nova religió, com a un dels millors entrenadors i estrategs, i impulsor del nou futbol modern.
Un cop més doncs, el geni català s'imposa al món, malgrat tenir un Estat en contra (potser aquesta és la gràcia), i aporta la bondat, el progrés i l'estètica a la humanitat.
El poeta Salvat-Papasseit deia que el clima fa l'home i Pujols exclamava Visca Catalunya, morin els catalans, justament per dir (deixant apart la provocació) que aquest territori té quelcom d'especial, per un seguit de coordenades geogràfiques culturals i històriques, així, encara que mori tota la seva gent en tornarà a sortir de semblant. Som un poble micològic.

1 comentari:

Adrià Izard ha dit...

Reberències pel Pep, totes les que fagin falta. És molt gran el Pep, primer any en aquest equip i mira....