dijous, 4 de desembre del 2008

El Mercat Medieval, una farsa com cal

Dic que com cal, perquè vull deixar claríssim des del primer moment que no només no estic en contra d'aquest event, sinó que el considero econòmicament molt positiu per a la nostra ciutat, i això evidentment és bo. Però és clar, per a mi i suposo que per a uns quants vigatans més i en general per la gent del bon gust, aquest tipus de trobades socials en massa on l'estètica i la història importa ben poc i pràcticament tot es destina a l'intercanvi econòmic, l'únic que aconsegueixen és transformar la ciutat en el que justament no és; un Lloret de Mar de l'interior.

No és que tot plegat sigui molt xaró la veritat, ja s'hi esforcen ja perquè l'invent quedi un xic medieval, a més la ciutat també hi acompanya ésclar, però sincerament, aquests invents econòmics que van néixer fa aproximadament uns 10 anys arreu del país, el que aconsegueixen és tot el contrari, estèticament parlant, que el què pretenen aconseguir. En aquest cas, perquè una ciutat sigui el que volen que sigui, no hi ha res més medieval que una ciutat com Vic despullada i sense cap embolcall artificial, ni el poble de Pals, ni Peratallada, ni Girona, ni el meravellós gòtic barceloní. Ja ho sé que es fa per fer diners! i me'n alegro, simplement manifesto que és un engany i és fals, la gent pot descobrir el Vic medieval la resta de l'any visitant per exemple el meravellós Museu Episcopal, però és clar, la plebs és com és i això ja són figues d'un altre paner.

Per no parlar de la patuleia que lloguen per fer els suposats oficis i aliments medievals, la majoria d'ells noehippies que no saben ni l'idioma propi, i que volten per tot l'estat espanyol fent la mateixa comèdia sense saber ni interessar-se per la història ni les característiques de l'indret a on estant.

Els torristes m'entendreu, no hi ha res més insuportable que un bany de masses, fent el mateix que farien en un centre comercial però per els preciosos carrers de Vic. Ja sabeu que si voleu visitar la ciutat dels sants, hi ha mil maneres diferents i agradables per fer-ho; passejar per aquells carrers estrets i costeruts tot descobrint una plaça immensa i arquitectònicament sublim, un claustre gòtic imponent, un campanar romànic com pocs al país. Un temple romà reconstruït amb gust vuitcentista tardà, o diferents cases antigues on s'hi han establert elegants i confortables bars i restaurants.

Endavant amb el Mercat Medieval de Vic i amb el Mercat Renaixentista de Tortosa, però a mi no m'hi trobareu pas.


M'enteneu, oi?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

T'entenem, Eric.

Salut!

GOS GÀNGUIL ha dit...

He estat una vegada, i t´entenc perfectament......tens raó amb lo dels hippies(a l´Edat Mitjana n´hi havien???). Per cert, tel´s pots trobar també a Cardedeu (fira d´antiguitats) o a Espinelves (fira de l´avet).....en fi.
Salut i independència!

Anònim ha dit...

El tema dels neo hippies que ara fan collarets, ara pa de farigola amb un forn medieval, ja és un clàssic i s'apunten a aquests tipus d'espectacles sabedors que hi ha calerons fàcils a guanyar. El problema són els nostres mediocres Ajuntaments que no se'ls ocorreix res més que aquestes fires mancades de rigor històric per potenciar al seu poble. No conec el cas de Vic i del de Tortosa passo perque és una fantasmada de vestits renaixentistes quan el que haurien de fer és una fira del Carlisme per recordar al tortosí Cabrera, o àrab per destacar el castell de la Zuda i en tots dos casos humiliar en un acte principal al maleït ninot invasor lliberal i espanyolista.

Salutacions modernistes
Àlex
Magic Pop

Guillem ha dit...

Bé, no es diu 'plebe', sinó plebs. O 'plebs adotzenada' si ets seguidor de l'Astre Intercomarcal, seguidor al seu temps del Mestre Pujols.

En fi, un que pujarà a Vic aquest cap de setmana, malgrat tot xD

Anònim ha dit...

ves, per una vegada que em decideixo a pujar cap a Vic i no t'hi trobaré. i això que de Riudoms cap aquí dalt hi ha un bon caminet...

Anònim ha dit...

Et robo massa educat Eric....jo, directament passaria la màquina d'ensulfatar i au!