dimarts, 25 d’octubre del 2016

CCL: Una nova eina per defensar les llibertats

El Col·lectiu Catalans Lliures (CCL) es va estrenar públicament davant la premsa el passat 20 de setembre a l'Ateneu Barcelonès amb la presentació d'una Declaració per una Catalunya Lliure i Liberal que a hores d'ara ja compta amb més de 400 signatures de suport, entre elles algunes de significatives com Jordi Graupera, Quim Torra, Enric Vila o Toni Aira. El CCL és un col·lectiu de la societat civil absolutament transversal i sense cap convinença amb partits i entitats polítiques. El que ens uneix i ens ha esperonat a existir i a escriure aquesta declaració és un compromís ferm amb l'articulació d'una societat lliure i pròspera en una Catalunya independent. Som liberals i independentistes, gent esperançada amb el procés polític que viu el nostre país, però a la vegada preocupada pel profund desconeixement que la societat catalana té dels postulats liberals. Per aquest motiu, ens mostrem disposats a expressar les nostres propostes de cara al futur amb actes, accions reivindicatives i la publicació d'estudis i articles socioeconòmics.

El liberalisme a Catalunya, talment com a la resta de països de l'Europa meridional, pateix d'una confusió absoluta que el porta a un ostracisme total en el camp de les idees polítiques, i això no és saludable si volem aconseguir una societat adulta i culta. Les idees de la llibertat, sovint maltractades i manipulades per altres actors polítics antiliberals, aprofundeixen en la justícia distributiva i en la cooperació social, a més d'incidir en la llibertat individual tant en el camp moral com en l'econòmic. Sentir-se a dir que el liberalisme forma part de la conxorxa de la Troica (profundament intervencionista) i les grans corporacions 'privades' protegides pels estats, només denota una manca d'informació o de mala fe que només serveix per rebatre les nostres idees sense arguments sòlids. El liberalisme no salva bancs ni empreses inserides al conglomerat estatal, tampoc vol protegir a lobbies que fan l'agost gràcies l'escalfor que li proporciona el polític de torn. El liberalisme és lliure competència regida dins d'un marc legal que protegeixi les llibertats individuals, la propietat privada i l'autonomia contractual. Les societats poden progressar òptimament amb aquests tres pilars bàsics sumant-hi la lliure circulació de persones, béns i capitals. Els estats autoritaris i/o hiperregulats amb una alta fiscalitat coercitiva, lluny de beneficiar i protegir els seus ciutadans aconsegueixen encotillar l'economia i crear una dependència que dificulta la creació de talent. El liberalisme defensa els valors de la llibertat, l'autonomia personal, la diversitat, la pluralitat, l'ajuda mútua, el progrés, la pau i la tolerància, i per tots aquests valors, que Catalunya posseeix, creiem que els liberals no poden restar al marge del procés constituent del nou estat.

Estem a favor de la independència de Catalunya perquè estem convençuts que és l'única oportunitat de superar el model d'un estat històricament autoritari i intervencionista com l'espanyol. A més, la constitució de nous estats petits i/o ciutats-estat cooperant entre si en pau i llibertat, ajudarà a que Europa segueixi sent un model harmònic de poders i contrapoders. Aixecar aranzels per al lliure mercat i apostar per la competència fiscal entre territoris és l'única manera de progressar econòmicament d'un continent que té molts més motius per viure unit des de la competència i diferència que des d'un poder central i únic instal·lat a Brussel·les.

El Col•lectiu Catalans Lliures és ja una realitat en l'entramat ideològic del país, i estem disposats -conjuntament amb altres actors liberals- a treure el liberalisme de l'armari sense complexos ni vergonyes. Davant de tanta retòrica simplista i demagògia provinent de certs sectors amb ínfules de superioritat moral en qüestions d'humanisme i justícia social tutelada, els liberals proposem una revolució ideològica centrada en les llibertats individuals i en les oportunitats per a tots, sense el control d'uns pocs.