dimarts, 13 de gener del 2015

Les receptes de l'esquerra 'regeneradora'

Fa uns dies un tuit em va fer molt de riure, encara que potser hauria de dir que alhora també em va fer molta pena. La piulada en concret deia; ‘con un par’ o una cosa així, i s’adjuntava una foto on s’observaven uns quants dirigents de Podemos amb altres companys -pocs- en una concentració contra les prospeccions petrolíferes a les Illes Canàries. La conya és que un dels allí presents portava el xandall chavista de Veneçuela. La cosa té la seva gràcia paradoxal si no fos pel drama que representen les ‘noves’ polítiques que ens poden caure a sobre si tota aquesta colla d’engalipadors toquen poder.

Això ve a compte perquè, també per Twitter, he vist que s’ha encetat una campanya de suport des de Catalunya a Syrisa i al seu líder, Alexis Tsipras. Aquí hi tornem a veure la tragicomèdia dels de sempre, d’una part significativa de l’esquerra d’aquest país. La irresponsabilitat argumental d’aquest sector que intenta cercar culpables només en un cantó hauria de fer posar els pèls de punta a molta gent, malauradament però, tenim des de fa dècades un debat social segrestat que segurament sorgeix d’un ressentiment profund, que ve de la nit dels temps, envers el capital, i d’un populisme fàcil a favor de la beneficència. Aquesta esquerra, dita alternativa, que amb molta raó es queixa que la crisi l’han provocat -també- els bancs, oblida que les seves receptes, en el fons, significarien tornar a ensopegar amb la mateixa pedra. M’explico. Quan es crida que no s’han de salvar els bancs, la qual cosa hi estic del tot a favor, vol dir que els estats deixaran de tenir crèdit per endeutar-se i, automàticament, menys despesa pública. De la qual cosa servidor hi torna a estar del tot d’acord. Quan es reclama més regeneració democràtica vol dir que gran part del poder de decisió polític i econòmic hauria de retornar a la gent, i no sé si aquesta esquerra estaria disposada a aprimar dràsticament l’administració. Quan es demana ensorrar la casta vol dir que els monopolis haurien de desaparèixer, i aquí la contradicció ja es monumental quan el que veritablement persegueixen és nacionalitzar serveis i mantenir una estructura estatal de caritat. I per acabar-ho de rematar, quan asseguren que perseguiran el frau fiscal, resulta que ho volen fer apujant els impostos als més rics. Bravo!

Per això quan des d’aquesta esquerra es dona suport a l’esquerra homòloga grega, a mi em venen uns quants pensaments que em porten a afirmar que el desastre tornarà a ser el company de viatge, una vegada més, del socialisme més roig. Jo estaria molt d’acord que els grecs amb en Tsipras al capdavant aconseguissin condonar el seu deute, en un 80% si calgués, perquè així donarien una lliçó als bancs que irresponsablement van apostar per una operació ruïnosa. El capitalisme és això, privatitzar pèrdues i guanys. Evidentment, a partir d’aquí voldria veure com el poble grec se’n surt sol un cop sigui expulsat del club europeu -que no vol dir de l’euro- i produeixin prou per poder exportar i fer reeixir la seva economia. Si així ho fan, seré el primer de treure’m el barret. M’estranyaria molt, però, que això passés si, com he dit més amunt, les polítiques de Syriza representen un estatisme atroç amb molta administració i un volum de diner desproporcionat a les arques públiques perquè el gestionin uns pocs gràcies a l’espoli social via impostos alts.

Si Grècia es queda sense club, seria una bona oportunitat per aplicar un poder popular real, basat en la propietat privada, la lliure circulació de béns i persones i uns contractes voluntaris que, des de la cultura de la pau i el sentit comú, fessin prosperar econòmicament la nació més estètica de la humanitat. Malauradament, però, el que perseguirà el socialisme radical grec serà l’estatalització de tots els serveis i hauran de recórrer amb desfici a l’autofabricació de bitllets, que comportarà, en definitiva, una inflació de mil dimonis. Que Déu salvi Grècia, doncs.



2 comentaris:

Oliva ha dit...

A MI HAN RECORDAN ELS "CANTAMAÑANES",DEL PSOE,AQUELLS GUERRA,GONZALEZ I TOTE LA SEVA TREPA,QUE TAMBE ANAVAN DE "GUAIS",I TOTS SABEM COM VAN ACABAR...AMB LA ARMILLA BEN PLENA.NO M'HAN REFIO,CASTA UNIVERSITARIA QUE VOLEN PUJAR A COLL I BE,COM TOTS.

Unknown ha dit...

Benvolgut Enric,

Perdneu l'OFF TOPIC, però no he vist un formulari de contacte general, ni un mail.

Us passem a continuació la circular que us voliem enviar:

-----------

Bona tarda,

Us voldriem demanar un ajut, des del vostre web http://carlesmiro.net per difondre el projecte Caixa Catalana.

En poques paraules: Tornar a bastir, 100 anys després, la Caixa de Pensions... de baix cap a dalt, enmarcat en el procès cap a la independència, i evidentment, esdevenint una eina de pais, per reindustrialitzar Catalunya.

El tema es molt ambiciós, però necessari com l'aire que respirem. De fet, de tan ambiciós, esdevé raonablement sencill, tenint en compte l'energia mobilitzada en aquests moments.

El que us demanem a hores d'ara:

1) Si poguèssiu posar un link apuntant a www.caixacatalana.cat al vostre web. Aquest ajut ja seria molt important, perquè el vostre web està ben considerat per Google.

3) Si poguèssiu posar un article al vostre blog, amb una referència a la necessitat de bastir la Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit, amb algún link apuntant a www.caixacatalana.cat

4) Si tinguèssiu la possibilitat de col·laborar amb nosaltres, des de l'àmbit que poguèssis, potser simplement, fent una difusió del nostre projecte a coneguts, polítics, etc.

Per una banda tenim en els propers mesos una massa d'estalvi "mobilitzat" a punt per posar-lo a treballar per Catalunya, i per l'altra, no cal ni esmentar la necessitat de concedir petits crèdits d'entre 5.000 - 10.000 euros per capitalitzar autònoms, tallers, agricultors, emprenedors, etc. = Caixa Catalana hauria de ser literalment el BANC DE RECONSTRUCCIÓ I REINDUSTRIALITZACIÓ DE CATALUNYA.

Tenim la base teòrica del professor Joan Ramón Sanchís, de Valencia, qui ha estudiat a fons el tema i proposa de que Caixa Catalana sigui:

Cooperativa de treball > Aixó vol dir que cada treballador és soci, amb la fórmula 1 treballador = 1 vot
Cooperativa de segon grau > Altres cooperatives ja existents, especialment les agràries, podrien ser-ne sòcies

Una primera idea de sortida, plantejaria que el poder de decissió podria estar dividit aproximadament de manera:

50% del poder a mans dels estalviadors i tenidors de crèdit, participant en una mena de ciber-assemblea permanent
20% del poder a mans de gremis d'oficis (pastissers, botiguers, etc), a mans de les cooperatives ja existents actualment, com coop57, les agràries, cofraries de pescadors, associacions d'empresaris, etc. també i molt especialment a mans dels col·legis professionals. Per exemple: podriem fer acords amb el col·legi d'aparelladors, per exemple, per fer plans d'implantació d'ascenssors a comunitats, plans d'optimitzaciò energètica al comerç, etc.
15% del poder a mans dels treballadors > Aquest % seria prou reduït per evitar que els mateixos treballadors "s'apoderèssin" de l'entitat
15% a mans de la futura Generalitat, de manera que tindríem una estabilitat raonable.

El punt crucial es aconseguir la LLICÈNCIA BANCÀRIA imprescindible per aixecar la persiana. D'aquest tema ja s'en ocupa un eurodiputat, mirant els requeriments per aconseguir-la DIRECTAMENT DES DE BRUSEL·LES, per tant, ara sembla que no cal passar per Madrid.

Hi hà una altra opció molt interessant, que seria compartir la llicència amb algún altra banc cooperatiu que ja funcionés actualment a Europa

Mercès doncs per tot l'ajut que ens poguèssis prestar

Joan Olivé i Mallafrè
projecte@caixacatalana.cat
Telfs: 902 362 066 / 651 686 500
skype: hemisfera.cat
www.caixacatalana.cat