divendres, 31 de gener del 2014

Súmate, l'entitat que mancava.

Hi ha una entitat que els últims dies està posant la cirereta en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. És una entitat gens esperada per l'unionisme encegat i que l'independentisme intel·ligent ha somniat moltes vegades per posar en valor els seus arguments cívics, incloents i conciliadors. L'independentisme català és històricament racional i pragmàtic, li agraden les essències i la seva història, sí, però sap perfectament que aquest tros de terra s'ha fet a través de la suma de molta gent vinguda d'arreu. I és precisament la situació geogràfica i metafísica que ocupa Catalunya la que acaba transformant les persones que hi fan vida fent-les partíceps de la comunitat. Només els intents autoritaris i bel·licistes hispànics han intentat trencar la cohesió en aquest país, només la mala fe, el ressentiment i la bogeria intervencionista ha furgat en l'odi cultural entre els membres que conformen aquesta societat de comerciants, banyada per les aigües templades del Mediterrani i bufada pels aires freds i racionalitzadors del nord.

Per tant, no podia ser d'una altra manera, Catalunya i el seu antic moviment d'alliberament nacional havia de parir en un moment o altre una entitat com Súmate, on castellanoparlants d'aquesta terra que se la senten tan seva com nosaltres, han dit prou a tanta vulgaritat política que arriba de les seves estimades Espanyes. Però sobretot han comprès que la vida d'ells i dels seus és molt més important que un sentiment patri, perquè la vida és sinònim de benestar, treball i convivència que un exerceix dia a dia en el país que t'ha acollit. Per això la gent de Súmate, igual que molts d'altres, han decidit amb tot el pragmatisme del món donar suport a la causa que els farà viure una vida més digne. La causa d'una Catalunya lliure i oberta a tothom.

Súmate, l'invent d'un amic, d'un gran patriota, d'una bona persona, d'aquells que sempre han representat la ponderació i la intel·ligència fins i tot en els moments més folls i hiperventilats de l'independentisme, avui fa un acte que trencarà esquemes i posarà altament nerviosos als que volen aquesta terra ensorrada en l'odi i la miseria. Avui la democràcia i la llibertat es diu Súmate, i la representen tots i cadascun dels que han fet possible que aquesta entitat tingui la força que a hores d'ara té, i tindrà en el futur.



El cartell de l'acte d'avui, amb la participació d'ex militants del PP, UPyD i PSC.

3 comentaris:

Josep ha dit...

Només afegir una dada: SÚMATE ha aparegut quan ja existien grups d'immigrants independentistes.

De fet el catalanisme, el republicanisme i l'independentisme sempre ha estat ple de cognoms exòtics. O, per a ser més precisos, la majoria dels que tenen (tenim) cognoms exòtics són (som) independentistes. I no d'ara, sinó dels temps de Max Cahner, de Frederic Rahola, Carme Karr i Alfonsetti, Manuel Ainaud, Otto Kunzle, Otto Maier,William Parsons, Joan Gamper...

Eric ha dit...

És cert que ja existien col·lectius d'immigrants de cultura espanyola a favor de la llibertat de Catalunya. Però Súmate té una diferència important respecte aquests, és una entitat que per primera vegada s'expressa preferentment en castellà, i això sense cap dubte, genera contradiccions en un cantó i estralls en un altre. És bo.

Josep ha dit...

Quan deia "immigrants" em referia a brasilers, marroquins i pakistanesos. ☺☻