dilluns, 30 de juliol del 2012

La fi de la via autonomista (i II)

Catalunya a tocar de l'abisme, per bé o per mal.
S'acosten dues fites importants dins d'aquesta legislatura que poden produir distints desencadenants d'alt voltatge. Diria més, el que s'acosta és un terrabastall polític que, si us haig de ser sincer, em produeix cert gaudi personal. És l'equador de la legislatura del govern dit dels millors (em sembla que això ja ho podem enterrar, oi?) i, amb aquest equador, l'esperat xoc de trens que inevitablement s'esdevindrà. Una topada esperada i albirada pels independentistes que ens reafirma en la raó que amb Espanya l'única alternativa que teníem i tenim és la separació. El que vull dir, és que a l'autonomisme com a argument de base se li ha acabat el temps; de fet, molt probablement ja no arribarà ni a menjar-se els torrons per Nadal i, com a tal, el govern de Mas haurà de preparar -més li valdrà que ja ho estigui fent ara- dues sortides almenys a curt termini.
 
A hores d'ara tothom sap que el pacte fiscal i/o concert econòmic no arribarà mai, per això crec que ja és hora de dir ben clar i sense complexos -per si algú encara no ho sabia- que el que cercàvem els independentistes no era l'encaix amb l'Espanya eternament predemocràtica, sinó que, de bracet amb els autonomistes, el que desitjàvem era un xoc polític de legitimitats per tal que el desengany s'apoderés de l'enrocada societat catalana, i així crear una majoria social sobiranista cada vegada més sòlida. Sí, agradi més o menys, el tema era aquest. Encara que cert independentisme de Viagra amb la colleta d'amics de sempre han cregut proclamar una independència cada dia amb un esclop i una espardenya (i una barretina).

Com que aquesta estratègia és francament lenta, el camí forçosament ha estat feixuc amb dramàtiques escissions i espectacles al més pur aquelarre. Però, certament, la jugada està brollant i l'independentisme ha anat creixent any rere any tal com ERC l'havia ideat; primer traient de l'armari la paraula 'independència' per ensenyar-la, desdramatitzar-la i desguetitzar-la per fer-la córrer arreu -època Colom-. Després, situant davant del mirall l'esquerra majoritària catalana representativa de la meitat del país -no ho oblidéssim mai-, per donar-li una oportunitat d'or i posar-la entre l'Espanya i la paret. Un dels objectius era treure-li la careta per evidenciar el seu tronat federalisme -època Carod i Puigcercós-. I finalment, quan des de la responsabilitat de país que ERC ha mantingut des de l'any 1980 donant joc a totes les combinacions parlamentàries possibles, abocar l'autonomisme convergent a la dictotomia del 'viure o morir', o el que és el mateix, ser un país normal i lliure o una diputació gran d'un estat decadent que és la riota de tot el món civilitzat.

El president Mas, doncs, té dues sortides en la immediatesa del temps que haurà de dictaminar abans d'acabar-se l'any, i just després esclar, de la col·lisió que significarà la burla que des de Madrid llençaran als diputats catalans quan entreguin l'enèsima aposta per l'enteniment amb Espanya: una, la convocatòria d'eleccions anticipades, tenint en compte que CiU perd gas a cada enquesta que surt, i així salvar els mobles amb un programa nítidament sobiranista. O dues, renovar radicalment el govern, per donar sensació de frescor i renovació, i plantar cara com pugui al desastre econòmic i polític que s'aproxima. La primera té el risc de la precipitació, la segona comporta enfonsar el país i desgastar el propi partit fins a quotes doloroses. Tot plegat, un panorama realment fascinant per a un independentista que ha viscut la minorització i el despreci dels anys difícils del moviment.


Article publicat al periòdic 'El 9 Nou' d'Osona-Ripollès, al 27-7-12.