Dit això, m'agradaria argumentar una idea sobre una mesura contundent que, segons el meu entendre, Europa hauria d'aplicar d'una manera urgent i dràstica en el si de la unió monetària.
Deixant de banda economistes xarlatans i apocalíptics que ens avisen que la fi del món és a la cantonada i que el capitalisme arriba a la seva fi, hi ha accions urgents que s'haurien de portar a la pràctica per tal d'evitar, això sí, catàstrofes de més envergadura. Una d'elles és que la UE necessita urgentment actuar i parlar amb fermesa com un sol estat, cal que els seus dirigents es creguin que, políticament és un ens compatible i de fiar. Perquè –i ara passo a la segona qüestió- el que necessiten urgentment els mercats, encara que sembli una clarividència abstracte, és confiança, aquesta és la paraula clau. Sense confiança l'economia no remunta. Sembla senzill, però és així.
I què ha de passar perquè hi hagi certa confiança immediata –ara ja vaig de cara a barraca- almenys per a l'estabilitat europea? Doncs deixar caure ipso facto Grècia perquè els mercats puguin respirar un xic i així salvar algunes economies –com l'espanyola i la italiana- que encara tenen alguna esperança de vida. Ras i curt, cal un tallafocs.
A aquestes alçades tot el món econòmic sap que Grècia ja no podrà pagar, ni en els seus millors somnis, ni tan sols el seu deute i que, per tant, pot ser letal pel futur de l'euro i del benestar a Europa el risc que els bancs francesos i alemanys –que són els que aguanten el país hel·lènic- puguin veure's desplomats pels esforços fets a Grècia, i perduts per a un possible rescat posterior d'un país encara més gran. La (des)confiança un altre cop, veieu?
Grècia va entrar a la zona euro el 2002 fent trampes de la mà d'una persona que ara mateix hauria d'estar complint presó. Ella és Antígona Loudiadis, àlies Addy, membre a més de la Goldman Sachs, la responsable de camuflar el deute grec per així poder entrar a l'Europa monetària i provocar la major crisi financera que està patint el continent. Ella pot aconseguir, per manasses, que la UE hagi d'acabar rescatant els bancs més poderosos –un fet letal per a les polítiques monetàries- i així anar a la caiguda total, si no és que sense cap més mirament Europa faci un cop de puny sobre la taula i deixi caure un país que viu del clientelisme de certes famílies i que ha gastat el que no tenia en un sistema social d'ultrafuncionariat que viu molt per sobre del que li pertoca.
Tot això si no s'atura pot arribar a fer l'efecte dòmino a altres països de la zona euro, per això és de vital importància crear aquest tallafocs. La llei del capitalisme és aquesta: o jugues bé i pots guanyar molt, o perds i tornes a començar. C'est la vie.
Article publicat al NacióDigital.com
Arkjhgbjhkbjhkticle publicat al NacióDigital.comr a cada territori. El nostre cas per exemple: és vox populi
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada